LLOCS D'INTERÉS

Destaquem a Benigànim diversos edificis, tant religiosos com civils.
- Església parroquial de Sant Miquel Arcàngel va començar a construir-se a principis del segle XVII, es va inaugurar al 1637. Es tracta d'un edifici on conflueixen els estils gòtic i renaixentista, amb pedra provinent de la pedrera situada al terme municipal. L'edifici consta d'una nau, amb contraforts entre els quals s'instal·len les capelles laterals. La porta principal, als peus de la nau, s'organitza en tres cossos decreixents: el primer és dòric i de grans proporcions; els altres tenen elements herrerians com els frisos jònics abombats, els pinacles, etc.
Les fornícules superiors de la façana albergaven fins a 1936 les estàtues de sant Tomás, san Buenaventura i sant Miquel. En les inferiors estaven els quatre doctors de l'Església.

- Església del Santíssim Crist de la Sang, que data del segle XIV. En un principi va ser una mesquita, però l'augment del culte cristià la va convertir en església parroquial.
A més a més, va estar dedicada a sant Miquel fins que va canviar a la denominació actual quan es va construir la nova parròquia al segle XVII. Consta d'una nau amb arcs diafragmàtics del tipus Reconquesta i cobertura de fusta. Al segle XVIII se li va unir un cos de planta de creu amb cúpula sobre el creuer i braços coberts per volta de canó. Destaquen els arcs gòtics, la ceràmica i les pintures, comptant també amb una torre campanar.

- Església de la Puríssima Concepció i de la Beata Inés, construïda el segle XVI. És d'ordre jònic, amb claustre, creuer, cúpula i sis capelles laterals. La façana és llisa però té un baix relleu de pedra on destaquen la Immaculada i la Beata Inés.
El convent de les Agustines Descalces, fundat l'any 1611, està situat al costat de l'església. Allí va viure la Beata Inés i és on es veneren les seues restes.

- Església de la Verge dels Desemparats, coneguda com església de l'Ortisa, en record de la persona que la va manar construir l'any 1910, na Leonor Ortiz. D'art gòtic, amb pedra blanca, talla daurada i marbres i metalls a la seua ornamentació. L'altar major estava dedicat a la Verge dels Desemparats amb imatges de santa Rosa i santa Leonor als costats. Compta amb huit capelles laterals.

- Església i convent dels Franciscans, fundat l'any 1575. El 1979 va ser cedit per l'arquebisbat de València a una organització internacional dedicada al tractament de persones amb drogadicció.
Des del punt de vista arquitectònic, és interessant la porta d'accés al convent, així com la de l'església, la part superior de cada una està decorada amb motius de l'Esperit Sant.
L'espadanya de l'església està treballada en pedra i té pinacles i volutes com a elements decoratius.
També és rellevant el claustre del convent on es mostren arcs de mig punt.
El convent està comunicat amb el nucli urbà mitjançant el camí del calvari, decorat amb xiprers, garrofers i carrasques. És un recorregut ascendent amb construccions típiques dels segles XVI a XVIII que conformen el Via Crucis.

- L'ermita de Sant Antoni Abat. Al seu interior podem trobar un altar amb la imatge del sant.

-  La nostra població compta amb diverses capelles, una d'elles  és la capella de NS dels Desemparats, ubicada a la plaça de la Morera, 6, construïda l'any 1691. A la plaça Mateus, 2,  trobem la capella de la Verge de les Neus, construïda al voltant de l'any 1724. Al carrer Sant Miquel, 10, trobem la capella de la Beata Inés, casa on va nàixer la Beata Inés.

Ja fora de l'àmbit religiós, trobem altres edificis interessants:

- La casa consistorial, situada a la plaça Major, 3, és una casa de pedra de correu del segle XVII, encara que interiorment ha sigut reformada. A la porta d'entrada podem veure l'escut de la vila en pedra.

Adossada a la casa consistorial trobem la casa Ribelles, construïda el segle XVII, la qual pertanyia a una família noble de la població i actualment és de titularitat municipal.

- A la plaça destaca també la font, que data de l'any 1893.

- Al costat d'aquesta plaça trobem el carrer Montcada, on s'ubica al núm. 16 la casa on va viure i va servir la Beata Inés, la casa del seu oncle Bartolomé. És una casa de pedra de correu del segle XVII, amb reformes d'habilitació per a Casa de la Cultura, Llar dels Jubilats i Biblioteca. Conserva perfectament l'estructura de la façana, l'accés, les escales antigues i les bigues de fusta. Té gran valor simbòlic i històric, ja que allí es poden veure clarament a la paret els dos tirs que l'oncle de la Beata li va disparar, així com la xicoteta finestra per la qual va fugir. Davant està la Casa de la Música, compartida per diverses associacions municipals.

- Un altre lloc a destacar és l'asil de les Filles de la Caritat, situat al carrer Sant Miquel, 36, al costat de l'església del Crist. És un edifici de murs grossos, amb entrada des de la placeta de l'església. Té tres altures, s'utilitza actualment la planta baixa com a guarderia, vivenda de les monges la primera i com a cambra la segona.

- També mereix una visita el llavador del poble, situat al carrer Dr. Benavent i que es troba en perfecte estat de conservació, ja que s'ha restaurat recentment. Inclou un mural ceràmic referent a la vida de la Beata Inés. S'utilitza actualment.